Telefon:  0721.280.587 
  0784.292.820 
  0744.207.437 
Email:  office@tona.ro 

Cosul de fum | generalitati

Cosul de fum este o parte componenta importanta a instalatiei de incalzire, reprezentand un canal de evacuare in siguranta a gazelor, rezultate in urma procesului de ardere a diferitelor tipuri de combustibili, de la o sursa de caldura. Poate fi numita sursa de caldura un cazan (centrala termica), semineu, soba etc.

Compozitia gazelor evacuate depinde in mare masura de combustibilul ars. Tipurile de combustibili sunt urmatoarele: solizi, lichizi, sau gazosi. Combustibili solizi sunt: lemne, carbune, peleti, bricheti, biomasa (porumb). Ca si combustibil lichid se considera motorina, iar combustibilul gazos este gazul metan (natural).

Cosurile de fum sunt pozitionate pe directia verticala sau cat mai aproape de pozitia verticala pentru a asigura evacuarea gazelor nocive.

Cosurile de fum sunt folosite la locuinte particulare sau rezidentiale, constructii industriale sau administrative. Ele pot fi confectionate din diferite materiale, de diferite dimensiuni si forma sectionala.

Cosul de fum ceramic | avantaje

Cosurile de fum ceramice ofera solutii personalizate pentru toate tipurile de aparate ce necesita evacuarea gazelor arse: centrale termice de apartament, sobe de teracota, sobe metalice, seminee, cazane pentru instalatii de incalzire centrala, instalatii termice industiale (cazane de aburi, cuptoare, crematorii), cazane atmosferice sau cu camera de ardere in suprapresiune, cazane in condensatie de ultima generatie, cu randamentul termic cel mai ridicat, instalatii ale cladirilor rezidentiale, centrale termice prevazute cu camera de ardere etansa si ventilator – denumite si “turbo”, centrale termice in condensatie.

Siguranta. Caldura in camine trebuie sa fie sinonima cu siguranta, iar un cos de fum profesional va asigura evacuarea fumului si a gazelor de ardere provenind de la centrale termice, seminee, sobe, cuptoare, iar dumneavoastra beneficiati de confortul termic si ambianta placuta ce va definesc caminul.

Montaj facil. Cosul de fum ceramic profesional este un sistem multi-strat, prefabricat, prevazut cu elemente de o precizie dimensionala ridicata, al carui montaj se realizeaza rapid si eficient pentru a beneficia de avantajele unui cos de fum ce garanteza siguranta in exploatare si durabilitatea ridicata.

Aplicatii variate. Performantele dovedite ale cosurilor de fum ceramice privind rezistenta la condensul acid si socuri termice, recomanda alegerea lor indiferent de combustibilul utilizat de sursa de caldura. Gradul mare de adaptabilitate permite schimbarea tipului de combustibil folosit, cosul de fum ceramic ramanand acelasi.

Intretinerea cosurilor de fum | generalitati

Intretinerea cosurilor de fum ce deservesc seminee, centrale termice, cuptoare, barbeque si alte instalatii prevazute cu aceste sisteme de evacuare a gazelor arse, este nu doar o necesitate pentru functionarea in mod eficient a instalatiilor deservite, ci si o obligativitate pentru a inlatura principala cauza a declasarii incendiilor: auto-aprinderea cosului de fum.

Curatarea cosurilor de fum trebuie realizata anual conform Hotararii nr. 537/2007, insa recomandarea este ca aceasta operatiune sa fie efectuata de doua ori pe an, in cazul utilizarii frecvente a instalatiei sau daca tipul de lemn folosit poate cauza depuneri intense pe interiorul cosului de fum.

Intretinerea cosurilor de fum trebuie efectuata de persoane specializate care in prima faza vor verifica intregul traseu al cosului de fum pentru detectarea unor eventuale scurgeri, crapaturi, mortar sau caramizi lipsa. Cosarul va inspecta interiorul cosului si va repera eventualele daune cauzate de gazele arse si excesul de cenusa. La finalul operatiunii de curatare, beneficiarul va fi instiintat de starea cosului de fum si eventualele defectiuni ce trebuie remediate.

Curatarea periodica a cosului de fum este singura modalitate de a preintampina evenimentele neplacute cauzate de exploatarea defectuoasa a acestor sisteme de evacuare a gazelor arse.

Copyright © 2011-2013, TONA Sisteme de Cosuri

Blog CosCeramic.ro